Anomaly og augmented reality.ANOMALY
Når den trykte bog og appen arbejder sammen.

 

Af Sonja Thomsen


Anomaly er en stor tung og trykt graphic novel, der udkommer sammen med en augmented reality app til iPad og iPhone. Den er produceret af Brittenham and Haberlin, mændene bag firmaet Anomaly Productions.  Touchbooks anmelder både app’en og dens relation til historien, så først om historien:

Det onde firma bestemmer
Vi er ude i den onde, onde fremtid. Her hersker et stort firma, The Conglomerate,  over verden og aktieindehaverne er dem, der bestemmer. Mennesket udrydder andre livsformer og indtager deres planeter, for hele tiden at skaffe ressourcer til Conglomeratet. Hovedpersonen Jon var en af dem, der fejlagtigt var med til at starte dette universets genocide (hvis man kan bruge det ord om aliens) og er nu selv endt på samfundets bund. Bund skal forstås meget konkret – for jo fattigere man er, jo længere under jorden lever man, og jo mere stråling, jo mindre sund luft og fake solskin får man. Men han hives til sin store overraskelse ud på en mission for at udforske en ny planet og denne gang vil Conglomeratet prøve at møde indbyggerne med fred. At det er løgn, finder Jon og besætningen hurtigt ud af. Conglomeratet ville bare af med en af de andre passagerer, så det er slet ikke meningen at de skal overleve. Det viser sig også at være svært at komme med fred, da planeten bebos af en masse forskellige ubehagelige arter, både mennesker og mutanter, der kæmper indbyrdes. Ad omveje bliver Jon leder af menneskenes race og han samler alle de andre mere godartede væsener til et stort slag imod de virkeligt ondskabsfulde – mutanterne, der ledes af den magtfulde Erobos.

Søer i trætoppene og hulemonstre
Som man kan høre, er historien ikke videre original. Der er mange The Matrix- og Avatar-takter ind over. Karaktererne er endimensionelle og taler mest i ironiske punchlines, så man kommer aldrig rigtigt tæt på dem, hvilket faktisk ville være muligt, når nu bogen er på over 300 kæmpestore sider.
Heldigvis er den opfindsom, når det gælder de mærkelige væsener og figurer, deres ritualer og deres gear. Der er ’the moncs’ der bor i en sø i træerne og som kan gøre sig selv usynlige. Der er grottefolket  som er ti meter høje og bor dybt ind i kæmpestore grotter. Og der er menneskene (the people), der er et krigerfolk med tatoos i ansigtet og som venter på ’The one’, som så viser sig at være vores helt Jon.

Flotte kampscener og svage portrætter
Tegneseriestilen er fotografisk realistisk med brug af 3D. Siderne er detaljerede og specielt kampscenerne og de store views er flotte. Ansigterne er efter min smag alt for upersonlige og tit skifter ansigtstrækkene fra side til side, så man knap kan genkende hovedpersonerne. Bogen er på 370 sider og vejer omkring 3-4 kilo, et imponerende, men noget uhandy format. det er sådan en blærebog, man lægger frem på sofabordet før gæsterne kommer, og man så kan vise dem den smarte app . Eller sådan en man giver til en tegneseriefreak på en rund fødselsdag.

En virtuel pop-up bog
Anomalys tilhørende app bruges i kombination med bogen. Den fungerer via telefonens kamera, der tændes, når man åbner app’en. App’en viser hvilke sider i bogen, der har ekstra indhold og så slår man op på den specifikke side i den fysiske bog og skal så have siden ind i kameraets synsfelt.  (se nedenfor). Når app’en genkender en af de markerede sider, toner et 3D element frem på skærmen sammen med hvad der ellers lige er i kameraets synsfelt. Man kan aktivere 3D-elementerne på forskellige måde. Mest gennemgående er det, at man kan trykke på den tredimensionelle genstand eller et væsen og så bevæger det sig, hvæser eller reagerer på anden måde lidt på berøringen. Nogle gange klikker man sig videre ind i et videns-overlay, hvor man får mere at vide om den ting, man har klikket på.

Det er både figurer, maskiner og rumskibe, der kommer op i 3D og i forhold til historien er der valgt nogle vigtige elementer – f.eks. den droid, som er med besætningen på missionen, et særligt farligt uhyre de møder, en ond kæmpe osv. Men man kan ikke rigtigt noget med dem. Bortset fra siderne med det ekstra videnslag, får man ikke mere at vide om væsenerne og tingene ved at møde dem i 3D. Det er fascinerende at se dem poppe op i ens kamera – en warw effekt – at se ’noget’ stå der over bogen. Bevæger man sit kamera rundt om, kan man se den fra siden og oppefra, og man kan se sine egne ting i baggrunden, fordi de kommer emd ind i billedet.  

Det skuffende ved app’en er, at Anomaly Productions ikke bruger det til noget i historien. Udover konkret faktuel info får man ikke mere at vide eller kommer dybere ind i historien via app’en. Bogen siger i virkeligheden det meste og er lukket om sig selv. App’ens effekt er fascinerende, men når man har set en fem-ti stykker 3D figurer svævende hen over bogen, går glansen af. Der var ellers mange muligheder – man kunne have efterladt huller i historien som blev fortalt via app’en. Dele af historien, man umuligt kunne opleve uden app’en f.eks. lyde eller bevægelser, der åbnede for en anden forståelse af handlingen. Igen via lyd og bevægelse kunne man have formidlet stemninger, som bogen har sværere ved – en aften hos stammefolket, lyden af ild, summen af insekter. Der kunne have været indbygget en alternativ gåde eller spil i de ting, man så svæve over bogen, som ikke generede handlingen, men tilbød en sidestående oplevelse. Ikke mindst kunne man have inddraget brugerens eget rum mere (om end teknisk udfordrende) – for hvad hvis den software, der kan genkende billeder, også kunne genkende min hånd – så dragen kunne sætte sig på den osv.
Augmented reality betyder at man udvider virkeligheden, tilføjer den noget. Det er så spørgsmålet om denne app egentligt tilføjer noget til historien. Ikke rigtigt.

 

Links:
Anomaly Productions
http://www.experienceanomaly.com/anomaly-productions/

Artikel om at Anomaly skal filmatiseres
http://deadline.com/2013/09/relativity-acquires-skip-brittenham-and-brian-haberlin-created-pic-anomaly-586589/

Conglomeratets appendix:
http://www.experienceanomaly.com/anomaly/append

Download af app’en – hvis du har bogen ellers er der ikke meget ved den
http://www.experienceanomaly.com/anomaly/apps

 

 

 

Source: http://www.experienceanomaly.com/anomaly/a...

YourFry

 

 

 

 

 

YourFry; er det digital invitation og innovation, et reklamestunt, en generøs gestus, ægte interaktivitet, et flop?

 

Stephen Fry er, ud over sine mange andre talenter, nysgerrig efter at udforske de digitale medier. Han lavede sidste år en app, Headcasts, som består af små podcasts, hvor Fry causerer over aktuelle emner, som så er ledsaget af en animation af en talende Fry. Indholdet af  er typisk Frysk, men på grund af det korte format bliver mest lidt uinteressante anekdoter. Animationen, som skulle være det nye, er heller ikke særlig interessant, hvis man er vant til at se computerspil; men man alligevel give holdet bag en cadeau for at forsøge at opfinde det nye Headcastformat, som måske kan bruges til mere interessante ting.

Nu har Fry så kastet sig ud i et nyt projekt, YourFry; ”a digital storytelling project for everyone.” Her lægger Stephen Fry og forlaget Penguin uddrag fra Frys bøger The Fry Chronicles og More Fool me ud som tekstfil, med tilhørende små oplæsninger af dele af teksten, læst med Frys egen vidunderlige stemme, samt nogle fotos – af Fry. Meningen er så, at en masse digitale innovative mennesker skal tage dette materiale og gøre det til deres egen digitale version, som de så skal videooptage og sende ind til en jury; der så vælger de bedste ud. Det er måske ingen overraskelse, at Stephen Fry selv sidder i dommerpanelet.

 

Det er på samme tid generøst, anderledes og selviscensættende; det lugter af, at PR afdelingen på Penguin skulle finde en måde at udbrede kendskabet til Fry og hans bøger, og at de gerne vil have en masse gratis ideer fra innovative hoveder. Samtidig er der noget modigt og interessant ved projektet. At tillade andre at iscenesætte og fortolke sit eget liv er vel også at stille sig hudløst til rådighed.

Det bliver spændende at se, hvad der komme ud af projektet, for kun det vil vise, hvilket værd ideen har. Fry skriver at de ønsker, det skal være en global begivenhed, og det kan da være interessant at se fortolkninger fra hele verden af en ikonisk britisk homoseksuel mands liv.

 

Hvis nogen ønsker at deltage, går man ind på yourfry.com og downloader materialet. Man skal helst melde sig til, når man ved man vil deltage, og uploade sin endelige video inden 1 december 2014.

Touchbooks Kritik modtager meget gerne oplysninger om eventuelle deltagere og jeres projekter.

 

 

 

 

Uddrag fra YourFry:

 

 

“C is for C12H22O11

 

… for Cereal

… for Candy

… for Caries

… for Cavities

… for Carbohydrates

… for Calories

The breakfast table was where the seeds of my sorrow were sown. I am sure that I am right in locating my first addiction here. Sugar Puffs were the starting link in a chain that would shackle me for most of my life. To begin with, as you might imagine, they were a breakfast habit. But soon I was snacking on them at any time of day until my mother began to sigh at the number of packets she was forced to buy. I would eat the sweet pellets loose from the box. One after the other, without stopping, into the mouth they would go. I was like an American at the cinema with popcorn: eyes glazed, hand rising and falling pack-to-mouth, pack-to-mouth, pack-to-mouth like a machine.”

 

Uddrag fra: Stephen Fry. “Stephen Fry Sampler.” iBooks. https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewBook?id=72C18E9EA936B673434F194B459892AD